Προετοιμαστείτε για το καλοκαιρινό σας ταξίδι

Προετοιμαστείτε για το καλοκαιρινό σας ταξίδι

Η ασφάλειά σας είναι προτεραιότητά μας. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα, καθώς και τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουμε για να έχετε μία ασφαλή και ξέγνοιαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Εντατικοποίηση Υπηρεσιών Καθαριότητας και Απολύμανσης
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους χώρους υγιεινής,  στα δοχεία εναπόθεσης αντικειμένων στον έλεγχο ασφαλείας και άλλες συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες και συσκευές

Σημεία Απολύμανσης Χεριών
Απολυμαντικό υγρό χεριών είναι διαθέσιμο εντός του αεροσταθμού

Τοποθέτηση Προστατευτικών Διαχωριστικών
Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού

Ενίσχυση Ανέπαφων Διαδικασιών
Συνιστάται η ανέπαφη εξυπηρέτηση και συναλλαγή όταν αυτή είναι διαθέσιμη

Επιβίβαση/Αποβίβαση μέσω Οδεύσεων Πεζών
Εφαρμογή διαδικασιών για πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος όπου αυτό είναι εφικτό

Ευαισθητοποίηση Επιβατών σε Μέτρα Προστασίας
Συνεχής ενημέρωση μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων

Μέσα Ατομικής Προστασίας σε Προσωπικό Αεροδρομίου
Οι εργαζόμενοι της Fraport Greece είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας

Διαρκής και Αναλυτική Εκπαίδευση
To προσωπικό του αεροδρομίου ακολουθεί τα μέτρα των αρμόδιων αρχών και εφαρμόζει τις καλές πρακτικές του κλάδου

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός του αεροδρομίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ θα επιβληθεί.

Τα κάτωθι μέτρα και περιορισμοί εισόδου έχουν τεθεί σε ισχύ:

Από 1η Ιουλίου 2020 διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Όλοι οι αφικνούμενοι επιβάτες από διεθνείς πτήσεις είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσουν τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) και θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό διαγνωστικό έλεγχο κατά την άφιξή τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τη φόρμα κάντε κλικ εδώ

Για όλους τους πολίτες εκτός ΕΕ ισχύει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα έως και τις 25 Οκτωβρίου 2020. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι ακόλουθοι:

 • Πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι των χωρών Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  Προκειμένου να αποδειχθεί ο τόπος κατοικίας, οι υπήκοοι τρίτων κρατών θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια παραμονής, άδεια εργασίας, αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή άλλα έγγραφα, με την προϋπόθεση ότι ο τόπος κατοικίας αναγράφεται σε αυτά.
 • Υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.
 • Επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητους λόγους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν θέματα υγείας, επαγγελματικούς σκοπούς, επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, άτομα που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία.
 • Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα έγγραφα που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη χώρα συνδέεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.
 • Επί μακρόν διαμένοντες σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν και υπήκοοι τρίτων κρατών, οι οποίοι κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν.
 • Μέλη κυβερνητικών αποστολών.
 • Mέλη των διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στρατιωτικοί και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 • Προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, των πληρωμάτων αεροσκαφών, των πληρωμάτων και του τεχνικού προσωπικού των μισθωμένων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, των οδηγών φορτηγών οχημάτων, καθώς και του απολύτως απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού για τη μεταφορά αγαθών.
 • Επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit).
 • Σπουδαστές.
 • Πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
 • Εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας.

Οι υπήκοοι τρίτων κρατών που υπάγονται στην απαγόρευση αυτή έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους για την κατ’ εξαίρεση είσοδό τους στη χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους. Η υποβολή συμπληρωμένης φόρμας PLF παραμένει υποχρεωτική.

Όλοι οι αφικνούμενοι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Τσεχική Δημοκρατία είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για τον Covid-19 (συμπληρωματικά της φόρμας PLF), με λήψη δειγμάτων από το στοματοφάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό βρίσκεται σε ισχύ έως και 25 Οκτωβρίου 2020.

Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ και της Ρωσίας που εισέρχονται στη χώρα από το Ισραήλ και τη Ρωσία αντίστοιχα είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για τον Covid-19 (συμπληρωματικά της φόρμας PLF), με λήψη δειγμάτων από το στοματοφάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Απαιτείται επίσης αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό βρίσκεται σε ισχύ έως και 25 Οκτωβρίου 2020.

Οι μετεπιβιβαζόμενοι (transit/transfer) επιβάτες μέσω των αεροδρομίων των προαναφερθέντων χωρών, προερχόμενοι από χώρα από την οποία δεν απαιτείται να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) και έχοντας συμπληρώσει τη φόρμα PLF, εξαιρούνται από την απαίτηση που αναφέρεται παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι έχουν παραμείνει στην περιοχή μετεπιβιβαζόμενων επιβατών του αεροδρομίου (airport transit area).

Απαγόρευση πτήσεων από/προς την Τουρκία και από/προς την περιφέρεια της Καταλονίας της Ισπανίας βρίσκεται σε ισχύ έως και τις 25 Οκτωβρίου 2020.

Για ερωτήματα σχετικά με τους περιορισμούς εισόδου στη χώρα, οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Προξενεία ή Πρεσβείες της Ελλάδας, κάνοντας κλικ εδώ.

Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ή/και περιορισμοί δύναται να τροποποιηθούν βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων. Συνιστάται η επικοινωνία με την αντίστοιχη αεροπορική εταιρία ή ταξιδιωτικό πρακτορείο για τις τελευταίες διαθέσιμες ενημερώσεις.

Οι αποστάσεις ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σχετική ενημέρωση είναι διαθέσιμη μέσω σημάνσεων δαπέδου και άλλων οπτικοακουστικών οδηγιών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια οριοθέτησης σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου, ενισχύοντας την κοινωνική απόσταση στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Η ατομική ευθύνη κρίνεται επίσης απαραίτητη.

Σε περίπτωση που νιώσετε συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 (πυρετό ή/και βήχα ή/και δυσκολία στην αναπνοή), θα πρέπει να μη μεταβείτε στο αεροδρόμιο και να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Σε περίπτωση που εμφανίσετε τα συμπτώματα αυτά κατά την παραμονή σας στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο προσωπικό του αεροδρομίου, προκειμένου να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες.

Τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Για επιβεβαίωση δρομολογίων και περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον αντίστοιχο φορέα, κάνοντας κλικ εδώ.

Η χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Εάν δεν είστε επιβάτης, θα πρέπει να αποφύγετε την είσοδο στον αεροσταθμό.

Υπάρχουν διαθέσιμα καταστήματα και καφέ/εστιατόρια στο αεροδρόμιο. Οι ώρες λειτουργίας τους ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί.

Περαιτέρω πληροφορίες για τους Έλληνες πολίτες/υπηκόους που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό μπορείτε να βρείτε εδώ.

COVID-19 οδηγίες για ταξιδιώτες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας και για τις εν πτήσει διαδικασίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αντίστοιχη αεροπορική εταιρία. Στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα εδώ.

Για όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, κάνοντας κλικ εδώ.